Alles over bodemzuigers

Wat u moet weten over …. Bodemzuigers.
Het spreekt voor zich dat u meer tijd aan het schoonhouden van uw bad moet besteden als u uw bad half onder de dennebomen heeft staan in vergelijking met wanneer u dit in een open weiland heeft staan. Ook hebben baden die geheel zijn ingegraven meer onderhoud nodig dan baden die geheel of gedeeltelijk bovengronds zijn geplaatst: zand, bladeren, e.a. waaien dan immers gemakkelijker vanaf de grond in uw bad. Toch heeft een zwembad (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) over het algemeen niet veel onderhoud nodig.
Een belangrijk item voor het onderhouden van een zwembad is een bodemzuiger.Een bodemzuiger zorgt ervoor (zoals de naam al doet vermoeden) dat alle verontreinigingen welke zich op de bodem van uw bad bevinden (zand, gezonken bladeren, etc.) worden verwijderd. Er zijn ook bodemzuigers die de wand en evt. traptreden van de vaste trappen schoonmaken.
Er zijn een viertal verschillende soorten bodemzuigers:
1) Handbediende vacuüm bodemzuigers.
De bodemzuiger sluit u middels een flexibele slang aan aan de filterinstallatie (via de skimmer of vacuümaansluiting) van uw bad. Via een telescopische stang stofzuigt u zelf handmatig het zwembad. Een complete handbediende vacuüm bodemzuiger (flexibele slang + telescoopstang + bodemzuiger) kost u enkele tientallen tot een kleine honderd euro.
2) Automatische vacuüm bodemzuigers.
De werking is hetzelfde als de handbediende vacuüm bodemzuigers, echter heeft u nu geen telescopische stang nodig omdat de bodemzuiger zelf het werk doet. U kunt rustig een hapje gaan eten of een rondje gaan lopen en de bodemzuiger doet zijn werk. Voor enkele honderden euro’s heeft u al voldoende keus uit diverse soorten automatische bodemzuigers.
Nadeel is dat deze bodemzuigers afhankelijk blijven van de zuigkracht van de zandfilterinstallatie. Zit die vol vuil, dan is er niet voldoende kracht meer en stopt hij ermee totdat u het filter schoonspoelt (backwash). Een dergelijke bodemzuiger is verkrijgbaar vanaf een 200 euro.
3) Automatische bodemzuigers op filteruitgang.
Het resultaat is vrijwel hetzelfde als bij de automatische vacuüm bodemzuigers, echter wordt de bodemzuiger nu aangesloten op de perszijde van de filterinstallatie. D.w.z. aansluiting gebeurd op de nozzle / inlaatfitting. Deze systemen hebben een eigen opvangzak.Verkrijgbaar vanaf ongeveer 400 euro.
4) Automatische elektrische bodemzuigers.
Het neusje van de zalm onder de bodemzuigers. Geheel automatische bodemzuigers die volledig onafhankelijk van uw filterinstallatie werken (dus geen aansluitingen aan de skimmer of dergelijke). Dit soort bodemzuigers hebben altijd een eigen opvangbak. U kunt deze als het ware vergelijken met een stofzuiger in huis ! De prijs van een dergelijke bodemzuiger voor een privé-bad varieert van 1000 tot 2500 euro.
Voor de kleine hotels, openbare zwembaden en campings zit de prijs tussen de 1500 en 3500 euro en voor de hele grote baden (wedstrijdbaden etc) zijn er zelfs robots verkrijgbaar van tussen de 10.000 en 20.000 euro.

X